11 gode råd til at forberede din tale


13_ClubMeetings_LRPrøv at forestille dig, at du er inviteret til at holde en tale foran 200 mennesker, og du må selv bestemme hvad du skal tale om. Hvordan ville du så forberede dig?

Her har du 11 gode råd til hvordan du kan forberede din tale:

 1. Find ud hvad dit generelle formål er med talen. Her har du fire valgmuligheder. Du kan enten informere, overtale, underholde eller inspirere publikum.
 2. Bestem dig derefter for det specifikke formål med talen. Hvad er det publikum skal sidde med når de er færdige. Du bliver nødt til at være mere konkret så du hurtigt kan komme frem til pointen med det du vil sige. En fingerregel er at du på en sætning – et statement – om hvad vil opnå med talen.
 3. Når du har valgt et emne og har det generelle og specifikke formål på plads, så er du klar til at skabe en struktur på din tale. Den skal have en åbning, hvor du skaber forventninger hos publikum, en hoveddel hvor du fortæller om dit budskab og en slutning hvor du konkluderer på det du har sagt.
 4. Kronologisk rækkefølge, betyder at du fortæller en historie ud fra en tidslinie. F.eks. en tale om en rejse fra A til B.
 5. Emnerækkefølgen, her benytter du et hovedemne som du efterfølgende kan opdele i del-emner. F.eks. en fortælling om en virksomhed og dens forskellige forretnignsområder.
 6. Sammenligningsmetoden, her sammenligner du et synspunkt A med et synspunkt B. Denne metode er god at bruge hvis du taler om synspunkter eller værdier hvor der kan være forskellige opfattelser.
 7. Det vigtigste ved indholdet er at bruge korte sætninger. Det betyder minimal brug af indskudte sætninger hvor du bruger der og som.
 8. Sammenligning er når du sammenligner det dit argument med ordene “ligesom” eller “som”.
 9. Bogstavrim er når du bruger den samme forbogstav i alle ord for at gøre din sætning nemmere at huske.
 10. Triader betyder at du altid fremhæver tre ting. Det gør du fordi det giver dit budskab et behagelig rytme som f.eks. det franske: Lighed, Frihed og Broderskab.
 11. Når du skriver din tale er det vigtigt at du ikke bliver alt for fagspecifik. Undgå at bruge jargon eller fremmedord for at lyde klog.

Hvis du vil tilmelde dig til vores næste møde som gæst, så kan du klikke her.

Reklamer